Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Αμφισημία του Ξένου-Αποσπασμα απο το κειμενο του Bernhard Waldenfels, Ξενικότητα, φιλοξενία και εχθρότητα που δημοσιευτηκε στο περιοδικο ΕΝΕΚΕΝ αναδημοσιευση απο το ΝΕΟ blog του ENEKEN

Αμφισημία του Ξένου

 Αποσπασμα απο το κειμενο του


Bernhard Waldenfels, Ξενικότητα, φιλοξενία και εχθρότητα
που δημοσιευτηκε στο περιοδικο ΕΝΕΚΕΝ

αναδημοσιευση απο το ΝΕΟ blog  του ENEKEN
http://enekenperiodiko.blogspot.com/2009/11/bernhard-waldenfels.html



------------------------------------------------
''Αν ακολουθήσει κανείς τους παραδοσιακούς τρόπους σκέψης, τότε το Ξένο μοιάζει πάντα ως έλλειψη, ως κάτι που για εμάς δεν είναι προσιτό ή δεν είναι ακόμη προσιτό και κατανοητό.

 Αν αντιθέτως εκκινήσει κανείς από το Ξένο, όπως το συναντούμε βιώνοντάς το, πριν το ορίσουμε, τότε σημαίνει μια μορφή αποστέρησης.

Εκδηλώνεται ως κάτι που δεν υπάρχει στη διάθεσή μας ή στην κοινή διάθεση, ως κάτι που δεν υπάρχει στα πλέγματα της εκάστοτε τάξης πραγμάτων.

Το Ξένο εμφανίζεται καθώς επιδρά πάνω μας, καθώς μας πλησιάζει από μακριά και αποτραβιέται στο μακριά, καθώς είναι «αυτούσια απόν» όπως το παρελθόν και το μέλλον.

 Με τον όρο του Ξένου κλυδωνίζεται και ο όρος του εκτός.
 Αυτό αφορά το εκτός εαυτού εμού του ιδίου όπως και τον αποκλεισμό από δυνατότητες.''..................


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το κείμενο του Γερμανού φιλόσοφου Bernhard Waldenfels, όπως δημοσιεύεται στο ΕΝΕΚΕΝ τ.14ο. Η μετάφραση είναι της Ανθής Βηδενμάιερς. Μαζί με το «Φαινομενολογία, Μεταξύ πάθους και απόκρισης», σε μετάφραση Σοφίας Παντελιάδου, κείμενα του σημαντικού αυτού φιλόσοφου δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: