Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: οι μεταμορφωσεις της ταυτοτητας

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: οι μεταμορφωσεις της ταυτοτητας

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ . Απο το Μπλογκ PHILOSOPHICAL EXCERPTS

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ . Απο το Μπλογκ PHILOSOPHICAL EXCERPTS

GREEK RIDER: Η ΓΣΕΕ μας κάνει πλάκες...

GREEK RIDER: Η ΓΣΕΕ μας κάνει πλάκες...

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: για τους Βαλκανικούς εθνικισμούς#links

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: για τους Βαλκανικούς εθνικισμούς#links

John Coltrane - Every Time We Say Goodbye - 1961

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα

busy bee: "Μπλοκάρουν" τις μνήμες του φόβου!

busy bee: "Μπλοκάρουν" τις μνήμες του φόβου!

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Tα παιδιά σήμερα .............

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Tα παιδιά σήμερα .............

«Εφιάλτης η φασιστική Ευρώπη» Αναδημοσιευση απο την ''Ε''

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/12/2009&id=113601

αποσπασμα:

''Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ «Κινδυνεύουμε μια μέρα να ξυπνήσουμε όλοι μας και να δούμε μια φασιστική Ε.Ε. και να αναρωτιόμαστε πώς έγινε». Καμπανάκι κινδύνου για αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση κρούει ο πρέσβης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, κάνοντας λόγο ακόμη και για προοπτική φασιστικής Ευρώπης.




«Στη Βρετανία υπάρχουν εκατομμύρια μηχανές παρακολούθησης των πολιτών, η Γερμανία ετοιμάζεται να υιοθετήσει νόμο για χρήση στρατού στην καταστολή κοινωνικών αναταραχών, ενώ η Ιταλία έχει βγάλει στους δρόμους τον στρατό...» Πρώτο θέμα

Διατυπώνει την πρόταση να αναλάβουν η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία πρωτοβουλία για το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο. Τον συναντήσαμε στα γραφεία του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου στην Κωνσταντινούπολη.



«Με προβληματίζει πάρα πολύ, ως Ευρωπαίο πολίτη, το θέμα της αποδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών στην Ε.Ε.», ήταν τα πρώτα του λόγια, και συνεχίζει: «Δεν ασχολείται κανείς και αυτό με τρομάζει. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν εκατομμύρια μηχανές παρακολούθησης του πληθυσμού. Η Γερμανία ετοιμάζεται να υιοθετήσει σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό της Γερμανίας για την καταστολή κοινωνικών αναταραχών ή την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών. Δηλαδή φτάνουμε στο 1933 εκεί. Η Ιταλία έχει βγάλει έξω τον στρατό και κυκλοφορεί στους δρόμους. Την ίδια στιγμή λένε στους Τούρκους "βάλτε τον στρατό στο σπίτι"».



Πού οφείλεται αυτό;



«Αυτό δεν με ενδιαφέρει, όσο με ενδιαφέρει ως Ευρωπαίο πολίτη αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. Βλέπεις τη Σλοβακία να υιοθετεί έναν νόμο που απαγορεύει στην ουγγρική μειονότητα να μιλά τη γλώσσα της. Λένε "ανατολική χώρα". Ναι, αλλά είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. Θεμελιώδη ζητήματα είναι αυτά. Είναι παραβίαση των αρχών της Συνθήκης της Ρώμης. Αν ζούσε ο Σουμάν σήμερα, θα είχε τρελαθεί και θα έλεγε, "μα αυτή δεν είναι η Ευρώπη που φτιάξαμε εμείς"... Και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν κάνει τίποτα γι' αυτό. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, χώρες που έχουν υποστεί δικτατορίες, πρέπει να αναλάβουν μια πρωτοβουλία με σκοπό την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών στην Ε.Ε. Διότι κινδυνεύουμε μια μέρα να ξυπνήσουμε όλοι μας και να δούμε μια φασιστική Ε.Ε. και να αναρωτιόμαστε πώς έγινε».



Παραβίαση δικαιωμάτων



Ναι, αλλά το φακέλωμα και άλλα παρόμοια δεν είναι στοιχεία της παγκοσμιοποίησης;



«Ανακάλυψα ότι όλοι οι πολιτικοί είναι φακελωμένοι. Πήγε ο γιος μου στην τράπεζα και του είπαν "μπορείτε να έρθετε αύριο, διότι ο πατέρας σας είναι political exposed person; (πολιτικώς εκτεθειμένο πρόσωπο);". Μπήκα λοιπόν στο Google και πληροφορήθηκα ότι υπάρχει ένας κατάλογος που διαθέτουν όλες οι τράπεζες. Περιλαμβάνονται σε αυτόν όλοι οι πολιτικοί, Ερντογάν, Παπανδρέου, όλοι ανεξαιρέτως. ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, πρέσβεις μέχρι και τον βαθμό του συμβούλου, θρησκευτικοί ηγέτες, ο πατριάρχης, ο πάπας, στρατιωτικοί, δικαστικοί κ.λπ. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας αμερικανικής ενέργειας. Αρχισαν διάφορες χώρες και αυτοφακελώνονται. Εγώ χάρηκα που δεν είμαι ο μόνος. Αυτοί θεωρούνται ύποπτοι για "πλύσιμο" χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατίας. Εν δυνάμει ύποπτοι».



Θεωρητικά, δεν υπάρχουν στην Ε.Ε. μέτρα εναντίον όλων αυτών;



«Η προηγούμενη συνθήκη και η παρούσα της Λισαβόνας προβλέπουν μέτρα εναντίον κρατών που παραβιάζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα. Το 2000, π.χ., όταν εξελέγη ο Χάιντερ στην Αυστρία, πάρθηκαν ορισμένα μέτρα εναντίον της Αυστρίας. Και ο Χάιντερ δεν έκανε τίποτα... Με την ιδέα ότι θα μπορούσε. Σημειωτέον δε ότι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο μπορεί αυτεπαγγέλτως να επέμβει και να ζητήσει τον λόγο από ένα κράτος-μέλος».



Υπάρχει δηλαδή εξομοίωση υπό αυτήν την έννοια της Ευρώπης με τις ΗΠΑ;



«Να πούμε ότι επί καθεστώτος Μπους επιβλήθηκαν στην Ε.Ε. διάφορα μέτρα που έπαιρνε η Αμερική. Τώρα, με τον νέο πρόεδρο, ελπίζω σιγά σιγά να αλλάξουν στην Αμερική. Αλλά θα πρέπει να αλλάξουν και στην Ε.Ε. Δεν θα ξεχάσω μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήμουν σε ομιλία που έκανε προς τους πρέσβεις ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μάνλι, ο οποίος είπε ότι δεν θα πρέπει να θυσιάσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, διότι αν κάνουμε αυτό, τότε χάσαμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ρόλο της τότε ΕΟΚ επί χούντας, που είχε "παγώσει" τα πρωτόκολλα κ.λπ. Αμφιβάλλω εάν η σημερινή Ε.Ε., αν είχαμε χούντα και δεν ήμασταν κράτος-μέλος, θα έπαιρνε μέρα».



Ευρωσκεπτικισμός...



Να υποθέσουμε ότι ένας διπλωμάτης σκέφτεται κάπως παράλληλα με το κίνημα αμφισβήτησης της παγκοσμιοποίησης, σε επίπεδο ιδέας και αγανάκτησης τουλάχιστον;



«Είναι ανησυχία ενός Ευρωπαίου πολίτη που έχει δει την Ε.Ε. να εξελίσσεται μέχρις ενός σημείου θετικά και μετά να κατεβαίνει. Μπορώ να πω ότι έχω γίνει ευρωσκεπτικιστής, ενώ ήμουν φανατικός Ευρωπαίος, όταν ενταχθήκαμε στην Ε.Ε.».

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: οι Κατοικοι του Κρόνου

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: οι Κατοικοι του Κρόνου

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Μια παγίδα για τον Αλέξη. ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Μια παγίδα για τον Αλέξη. ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ