Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Μας τα μασάει ο Χρυσοχοίδης για την ανωνυμία ( αναδημοσιευση απο τον Greek Rider

 αναδημοσιευη απο τον  Greek  Rider

http://greekrider.blogspot.com/2009/11/godwins-law.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+GreekRider+%28GREEK+RIDER%29
Μας τα μασάει ο Χρυσοχοίδης για την ανωνυμία





Με μεγάλη μου λύπη παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τις προσπάθειες που γίνονται για να τιθασευτεί το διαδίκτυο και τα blogs.



Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης έχει αρχίσει και μας τα μασάει επαναφέροντας το θέμα της ανωνυμίας των blogs στο προσκήνιο κάτι το οποίο αν θυμάμαι καλά είχε αναφέρει ξανά πριν λίγες μέρες (δείτε εδώ).



Δεν ξέρω ποιος έθεσε θέμα δολοφονιών μέσω ίντερνετ και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες. Νομίζω όμως ότι το θέμα δεν είναι οι παιδεραστές, ούτε και το θέμα είναι ασφαλώς το ξέπλυμα χρήματος από το διαδίκτυο το οποίο έχει πολλούς "νόμιμους" τρόπους να γίνεται και εκτός διαδικτύου.



Κανείς νομίζω δεν μίλησε για τέτοια πράγματα.



Αντίθετα, αυτό που καίει πολλά μέλη της ελίτ είμαστε εμείς που γράφουμε στα blog μας πράγματα σαν αυτά που γράφω και εγώ. Πράγματα δηλαδή καθόλα νόμιμα που όμως δεν τα ελέγχουν είτε τα οικονομικά συμφέροντα (διαφημιστές), είτε τα πολιτικά κόμματα, είτε άλλοι. Γιατί "αν ο κάθε ένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει και να έχει μια δυσανάλογα μεγάλη "ακροαματικότητα" τότε που θα οδηγηθεί αυτή η κοινωνία κύριοι;;....." . Αυτά λένε μεταξύ τους.



Με άλλα λόγια, πώς θα ελέγξουν μια κοινωνία όπου μπορούν ελεύθεροι άνθρωποι να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους; Γιατί είναι γνωστό ότι σε αυτή τη χυδαία χώρα είναι πανεύκολο να αρχίσουν να σε μηνύουν χωρίς να έχεις πει ή να έχεις κάνει τίποτα παράνομο, έτσι για να σου σπάσουν το τσαμπουκά και να καταλάβεις ότι με τη φωτιά δεν παίζουν. "Έγραψες για το Α; Δεν έχει σημασία φάε μια μήνυση! Το ξέρουμε ότι θα δικαιωθείς αν έχεις την υπομονή". "Έγραψες για το Β; Φάε μια μήνυση και από τον άλλο. Έτσι για παραδειγματισμό". "Αν θέλεις κάνε μας και εσύ μήνυση άλλωστε εμείς τους δικηγόρους μας (στρατό ολόκληρο) τους πληρώνουμε είτε κάθονται, είτε εργάζονται, οπότε καλύτερα να εργάζονται....".



Θέλεις να είσαι νόμιμος και κύριος; Θα τρέχεις τότε από το πρωί μέχρι το βράδυ να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας ή ποιος ξέρει τι άλλο, άσε που η νομοθεσία σε σχέση με τις ΑΕ είναι τόσο αυστηρή και μπορεί να φας κάποιο μεγάλο πρόστιμο ακόμη και αν αυτό που θα πεις είναι αλήθεια. Το μόνο που μας σώνει είναι ότι δεν έχουμε περιουσιακά στοιχεία, τίποτα άλλο...



Σε κάθε περίπτωση η ελευθερία της γνώμης στην Ελλάδα είναι το καλύτερο ανέκδοτο. Μόνο οι bloggers μπορούν να λένε πέντε πράγματα παραπάνω αλλά και αυτοί καμιά φορά φοβούνται γιατί υπάρχουν και πολύ εξελιγμένες μαφίες. Οι εφημερίδες φοβούνται τις μηνύσεις ενώ λαμβάνουν τεράστιες επιχορηγήσεις-διαφημίσεις από εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος (π.χ. ΟΠΑΠ) ή και άλλες και έτσι είναι από λίγο έως πολύ κομματικά (και ιδεολογικά) ελεγχόμενες.



Ενώ όμως στις εφημερίδες κάνουν μηνύσεις μόνο όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι αδικήθηκε ή κυρίως ζημιώθηκε κάποιος, στους bloggers θέλουν να βρουν έναν τρόπο για να κάνουν "μηνύσεις εκφοβισμού" χωρίς πραγματικό αντικείμενο, έτσι για να τους τρέχουν και να μην γράφουν (δείτε εδώ)



Σε αυτό λοιπόν το βεβαρημένο πλαίσιο που στην Ελλάδα η ελεύθερη γνώμη τείνει να είναι ανέκδοτο έρχεται ο Χρυσοχοίδης και μας τα μασάει. Και λέει για κίνητρα να γράφουν οι bloggers επώνυμα..... Δεν ξέρω ποιους έχει στο μυαλό του, πάντως πολλοί επιχειρηματίες κινούν ουρανό και γη για να μπορέσουν να αρχίσουν τις εκφοβιστικές μηνύσεις για ψύλλου πήδημα ώστε να μην τολμάει κανείς να αναφέρει κάτι γι' αυτούς, ούτε κιχ.



Και είναι φυσικό οι επιχειρηματίες και άλλοι να αισθάνονται έτσι και να απαιτούν γιατί έτσι έχουν μάθει στη "δημοκρατία" που ζούμε. Έχουν μάθει ότι όποιος μπαίνει μπροστά τους θα πρέπει να μπορούν να τον εξαφανίζουν. Αυτή είναι η νομιμότητα του καπιταλισμού, ότι ο πιο πλούσιος μπορεί πιο εύκολα να σε εξοντώσει, ιδίως αν είσαι ασήμαντος.



Και ακούω κάποιους ανόητους που λένε "μα καλά, ένας τίμιος blogger τι έχει να κρύψει;". Σε αυτούς τους ανόητους θέλω να πω ότι όποιος αναπαράγει με άλλα λόγια την ιδεολογία του συστήματος δεν έχει να κρύψει τίποτα, ούτε να φοβηθεί και τίποτα. Όχι μόνο μπορεί να γράφει το ονοματάκι του ανοιχτά αλλά μπορεί να πάρει και βραβείο γι΄ αυτό. Αντίθετα, θέλουν το όνομα των υπολοίπων ώστε να δυσκολευτούν όταν επιχειρηματολογούν προς ιδεολογικά "ανάποδες" θέσεις, για να τους τρέξουν, για να επηρεάσουν τις εταιρείες όπου εργάζονται, για να τους κουράσουν ή να μας στείλουν όλους μαζί από εκεί που ήρθαμε μια και καλή.



Δεν μπορούν ορισμένοι δυνατοί να χωνέψουν πώς είναι δυνατόν να συνωμοτούν μια ζωή με διάφορους που ελέγχουν την κοινή γνώμη και να έρχονται από τη μια στιγμή στην άλλη κάποιοι "ανώνυμοι" και να τους κάνουν χαλάστρα.....Η πληροφόρηση είναι το πιο σημαντικό θέμα όταν μιλάμε για την χειραγώγηση,. Αν π.χ. ένα μεγάλο κανάλι θέλει να υποστηρίξει έναν π.χ. πολιτικό υποψήφιο τότε αυτός θα εκλεχθεί, είτε έτσι είτε αλλιώς.



Εμείς δεν είμαστε γνωστοί, ούτε έχουμε τηλεοπτική ή πολιτική δύναμη. Γι' αυτό θέλουν την άρση της ανωνυμίας μας, για να μας συνθλίψουν δια της έμμεσης οδού.



Το ίντερνετ είναι αυτή τη στιγμή το μόνο μέσο που ΔΕΝ ελέγχεται από την εξουσία. Αντίθετα, με ένα τηλεφωνηματάκι στην τάδε εταιρεία που θα κόψει τη διαφήμισή της απειλείται να κλείσει η κάθε εφημερίδα σε ένα βράδυ. Οι δικαιολογίες για δολοφονίες και άλλα τέτοια μου ακούγονται από άλλον πλανήτη και λέγονται μόνο για όσους δεν έχουν ιδέα και δεν ξέρουν.



Σήμερα ο Μανδραβέλης στην Καθημερινή με αφορμή τις διώξεις κατά του Πολυτεχνείου για το ελληνικό Indymedia γράφει: "Ετσι κι αλλιώς, η ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα είναι κάτι σαν ακορντεόν: υπάρχει μόνο όταν ο λόγος δεν ενοχλεί, ενώ θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο. «Το Σύνταγμα φτιάχτηκε για τις απόψεις που ενοχλούν», έγραψε ο Αμερικανός νομικός Mike Godwin. «Τις άλλες, έτσι κι αλλιώς, δεν θέλει να τις λογοκρίνει κανείς".



Αυτό τον λόγο που τους ενοχλεί ενδιαφέρονται να εκφοβίσουν και να λογοκρίνουν και όχι για τις εγκληματικές ενέργειες που δεν τους εμποδίζει κανείς να κυνηγάνε. Το ίντερνετ είναι ο μόνος ελεγκτικός μηχανισμός της δημοκρατίας, ένας ελεγκτικός μηχανισμός που αυξάνει τη δύναμή του. Και αν η δημοκρατία έχει τα χάλια που βλέπουμε σήμερα να έχει είναι επειδή για πολλές δεκαετίες αυτοί που έπρεπε να ελέγχουν (εφημερίδες, δημοσιογράφοι, τηλεοράσεις) τα έκαναν πλακάκια με όλες τις εξουσίες (επιχειρηματικές και πολιτικές) αναγκαστικά ή εθελοντικά.



Και όλα αυτά βέβαια εντάσσονται σε μια παγκόσμια αμηχανία απέναντι στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα την ίδια ώρα που ο Ομπάμα μιλούσε στην Κίνα ζητώντας από τους Κινέζους περισσότερες ελευθερίες, στις ΗΠΑ, στην χώρα της οποίας είναι πρόεδρος ο Ομπάμα, οι ηλεκτρονικές αρχές των ΗΠΑ ζητούσαν από το indymedia.us τα στοιχεία - άκουσον, άκουσον - των χρηστών που έμπαιναν στο indymedia και απλά διάβαζαν ειδήσεις. Μάλιστα οι αρχές απείλησαν το indymedia στις ΗΠΑ ότι αν το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων έγραφε για την απαίτησή τους για παροχή στοιχείων θα τους εδίωκαν για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.... (δείτε εδώ).



Μην ξεχνάμε και το λεγόμενο τυποκτόνο νόμο Βενιζέλου.......Πέρυσι είχα διαβάσει στο blog του Περαστικού ότι είχαν μηνύσει κριτικό ταινιών για δυσφήμιση ταινίας!! Μα αυτή δεν είναι η δουλειά του κριτικού, να κριτικάρει; Δεν είναι τυχαία η διαφθορά σε αυτόν το τόπο. Χωρίς αυτό τον πρωτοφανή για υποτιθέμενη δημοκρατική χώρα περιορισμό γνώμης και άποψης δεν θα μπορούσε να ριζώσει η διαπλοκή. Αντίθετα, ο απλός εργαζόμενος δεσμεύεται (εξαναγκάζεται) από χίλιους νόμους ώστε να χτυπάει κάθε πρωί την κάρτα του στη δουλειά του, αλλά ακόμη και αν την χτυπάει μπορεί να τον πετάξουν στα 55+ του στην ανεργία χωρίς να απολογηθεί κανείς.



Εγώ καλώ τον Παπανδρέου να κάνει μια επανάσταση και να καθαρίσει το τοπίο από όλους αυτούς που προσπαθούν είτε να τρομοκρατήσουν το ίντερνετ, είτε να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Θα ήταν άτοπο αν ο πρωθυπουργός, που εκλέχθηκε με ηλεκτρονική ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος, τον οποίο πάνω κάτω υποστηρίζει η μπλογκόσφαιρα και ο οποίος βάζει τα νομοσχέδια για δημόσια διαβούλευση, στρεφόταν ενάντια στις αρχές του.



Υπάρχει ο νόμος 3471/2006, το νέο άρθρο 9Α του Συντάγματος οι γνωμοδοτήσεις/αποφάσεις από την Αρχή Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και ένας σωρός αθωωτικών αποφάσεων από τα διεθνή δικαστήρια περιπτώσεων διωκόμενων από την Ελλάδα. Αν θέλει ο Παπανδρέου να καθαρίσει την Ελλάδα από τον κόπρο του Αυγεία (διαπλοκή κτλ) αρκεί να θεμελιώσει ξεκάθαρα τις διαδικτυακές μας ελευθερίες στα πλαίσια των νόμων που ήδη υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: