Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Καταλήψεις-προειδοποίηση για το άσυλο(απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ..)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ: «ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ»




Καταλήψεις-προειδοποίηση για το άσυλο

Οξύνονται οι αντιδράσεις της φοιτητικής κοινότητας στις απόπειρες αμφισβήτησης ή επαναπροσδιορισμού του ασύλου τις τελευταίες ημέρες, με νέο κύκλο καταλήψεων από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και προειδοποιήσεις για δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Χθες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομική, ενώ αύριο ετοιμάζονται να κατεβούν στο Λαύριο, όπου και θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των πρυτάνεων.



«Βρισκόμαστε στην πιο κατάφωρη επίθεση στο άσυλο», καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής στηλιτεύοντας τόσο την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της σχολής να προτείνει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων λειτουργίας (αποτροπή εισόδου εξωπανεπιστημιακών, εκδηλώσεις με ειδική άδεια κ.ά.) όσο και τις δηλώσεις του προέδρου της, Θεόδωρου Π. Φορτσάκη, για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αλλωστε, σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας έχει αποφασιστεί να γίνει στο γραφείο του κ. Φορτσάκη και το αποτέλεσμά της θα σηματοδοτήσει, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του φοιτητικού συλλόγου, τη συνέχεια και τη μορφή των κινητοποιήσεων, ειδικά στη Νομική που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη. «Ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής θα υπερασπιστεί το άσυλο με τις μαζικές διαδηλώσεις του», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του όπου και καταγγέλλει πως «τέτοιες αντιλήψεις και επιλογές είναι χουντικής έμπνευσης και γυρνούν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε σκοτεινές εποχές».



Και η ΔΑΠ κατά Φορτσάκη



Την πρωτοβουλία Φορτσάκη αλλά και τη συζήτηση περί ασύλου που έχει αρχίσει, αποδοκιμάζει και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ.), εγκαλώντας μάλιστα τον πρόεδρο της Νομικής για πυροδότηση του κλίματος, ενώ διατυπώνει θέση σαφώς αντίθετη με τον νέο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει ζητήσει εδώ και τώρα αλλαγή του καθεστώτος, πιέζοντας μάλιστα την κυβέρνηση να πάρει τη «μεγάλη απόφαση». Η ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: «Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θεωρούμε ότι το άσυλο σαν θεσμός πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται, αλλά και να εφαρμόζεται το υπάρχον νομικό πλαίσιο» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ για τις «δηλώσεις Φορτσάκη» δηλώνει: «Θεωρούμε πως η διατύπωση τέτοιου είδους προτάσεων όχι μόνο δεν βοηθά την όλη κατάσταση, αλλά αντιθέτως δυναμιτίζει το κλίμα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία» και συμπληρώνει πως πρόκειται για «εξαιρετικά ουτοπικές προτάσεις για τα ελληνικά δεδομένα», καθώς όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά δημιουργούν και επιπλέον προβλήματα, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόσβαση ανθρώπων που έχουν ακαδημαϊκούς λόγους να επισκεφθούν τα Ανώτατα Ιδρύματα.



Οι καταλήψεις αυτή τη στιγμή καταγράφονται σε Αθήνα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ε.Μ. Πολυτεχνείο), Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) και Θεσσαλία, ενώ από την Τρίτη αρχίζει ο νέος γύρος γενικών συνελεύσεων σε πολλές σχολές. Το έντονο κλίμα αποτυπώθηκε και στο χθεσινό έκτακτο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Αθήνας. «Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην πορεία η οποία ξεκίνησε στις 12.00 από τα Προπύλαια και κατέληξε πάλι εκεί, αφού πέρασε πρώτα από τη Βουλή.



Μια ώρα νωρίτερα, φοιτητές και μαθητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ διαδήλωσαν στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.



Σημειωτέον, η υπουργός Παιδείας σήμερα απαντά στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για τις κυβερνητικές προθέσεις περί ασύλου, ενώ αύριο πηγαίνει στη σύνοδο των πρυτάνεων, όπου έχει αποφασιστεί να μη συζητηθεί το θέμα (ώστε να αποφευχθεί πυροδότηση).

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=11/12/2009&id=111265

Δεν υπάρχουν σχόλια: